Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010

ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ

Image and video hosting by TinyPic

Καρατερίστας από τους λίγους, σε δεύτερους αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους, αθόρυβος «εργάτης», άνθρωπος χαμηλών τόνων -λέγεται ότι δεν είχε ποτέ τσακωθεί στον χώρο- διακριτικός, συνεπής, ευγενής και με ποιότητα, έφυγε στις 30 Νοεμβριου 2008, σε ηλικία 84 ετών, στο Γηροκομείο Αθηνών, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Η ήδη βεβαρημένη υγεία του από αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια που του άφησαν κινητικά προβλήματα δεν άντεξε και τα καρδιοαναπνευστικά προβλήματα που παρουσίαζε τον τελευταίο καιρό, ενώ υπέφερε και από μερική άνοια.

«Η ελευθερία της σκέψης είναι η ζωή της ψυχής. Είμαστε οι επιλογές μας», έλεγε από τη μικρή οθόνη φορώντας το κοστούμι και τη ρεπούμπλικά του ως αστυνόμος Μπέκας -ένας από τους ρόλους που έκαναν τον Σταύρο Ξενίδη ιδιαίτερα δημοφιλή στο πλατύ κοινό- πριν ανακαλύψει τον δολοφόνο και ξεδιαλύνει κάθε μυστήριο.

Ο ίδιος στην προσωπική του ζωή προτίμησε το «μυστήριο», αφού πολλά από τα τελευταία χρόνια ζούσε με τη σύντροφό του, επίσης ηθοποιό, Μαργαρίτα Λαμπρινού, σε σχετική απομόνωση (και εκείνη ζει στο Γηροκομείο Αθηνών), επιλέγοντας τη συντροφιά ελάχιστων καλών φίλων.

Αν και είχε «αποτραβηχτεί» από τα θεατρικά και τηλεοπτικά δρώμενα εδώ και μία δεκαπενταετία, ο Σταύρος Ξενίδης είχε έως τότε μια πολύ πλούσια πορεία σε σκηνή, μεγάλη και μικρή οθόνη. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1924, σπούδασε στη σχολή του «Θεάτρου Τέχνης-Καρόλου Κουν».

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1944 (με τον ρόλο του Μπουμπνόφ στον «Βυθό») και στον κινηματογράφο το 1953, στην ταινία «Το τραγούδι του πόνου». Από το 1950 συνεργάζεται με τον Κ. Μουσούρη στο ομώνυμο θέατρο, όπου παρέμεινε για 25 χρόνια έως τον θάνατο του Μουσούρη (1976), παίζοντας σημαντικούς ρόλους σε ένα ευρύ ρεπερτόριο.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με άλλους θιάσους, όπως αυτόν του Χορν, με τον οποίο έπαιξε στο έργο της Φρανσουάζ Ντορέν, «Χιτ» στο θέατρο «Κάππα». Στο ίδιο θέατρο έκλεισε αργότερα (1986-87) τη σταδιοδρομία του, παίζοντας στα έργα «Ψηλά από τη γέφυρα» του Αρθουρ Μίλερ και «Γεια σου, φίλε» του Μπερνάρντ Σλέιτ με τον θίασο του Νίκου Κούρκουλου. Συνταξιοδοτήθηκε το 1992 και εγκατέλειψε ως ηθοποιός κάθε επαγγελματική δραστηριότητα.

Στον κινηματογράφο μέσα σε είκοσι χρόνια (1953-1973) είχε συμμετάσχει σε πάνω από 65 ταινίες, ενώ συνέχισε να εμφανίζεται και την επόμενη δεκαπενταετία. Μερικές από τις ταινίες που έπαιξε ήταν: «Ο Ηλίας του 16ου» (1959), «Περάστε την Πρώτη του Μηνός» (1965), «Το Κοροϊδάκι της Δεσποινίδος» (1960), «Ο Ρωμιός Εχει Φιλότιμο» (1968), «Χριστίνα» (1960), «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» (1965), «Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια» (1966), «Ο Στρίγκλος που Εγινε Αρνάκι» (1967), «Λαός και Κολωνάκι» (1959) κ.ά. 

ΠΛΟΥΣΙΑ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤV

Πλούσια υπήρξε η θητεία του στην ελληνική τηλεόραση. Ελαβε μέρος σε θεατρικά έργα που προβλήθηκαν στη μικρή οθόνη και σε τηλεοπτικές σειρές, όπως ο «Συμβολαιογράφος» και οι «Αθλιοι των Αθηνών» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, «Χαίρε Τάσο Καρατάσο» και «Σιγά η πατρίδα κοιμάται» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, «Πάρκινγκ» και το «Τέλος της μοναξιάς» σε σκηνοθεσία Αντώνη Τέμπου. Και φυσικά υπήρξε ο αστυνόμος Μπέκας σε αστυνομικές σειρές, όπως ο «Θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα». Στο ενεργητικό του καταγράφεται, επίσης, πλούσια ραδιοφωνική δραστηριότητα για τριάντα χρόνια.

Φιλμογραφία

1 ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ 1953
2 ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ (ΤΟ) 1953
3 ΩΡΑΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (Η) 1954
4 ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ 1954
5 ΓΛΕΝΤΙ - ΛΕΦΤΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗ 1955
6 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ 1956
7 ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΚΑΝΑΤΑΣ 1957
8 ΜΑΚΡΥΑ ΑΠ' ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 1958
9 ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1958
10 ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΩΝΑΚΙ 1959
11 ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ 1959
12 ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ 16ου (Ο) 1959
13 ΧΡΙΣΤΙΝΑ 1960
14 ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΘΗΝΑ 1960
15 ΚΛΩΤΣΟΣΚΟΥΦΙ (ΤΟ) 1960
16 ΚΟΡΟΪΔΑΚΙ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΟΣ (ΤΟ) 1960
17 ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ 1960
18 ΕΦΙΑΛΤΗΣ 1961
19 ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ 1962
20 ΘΡΙΑΜΒΟΣ 1962
21 ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ 1964
22 ΛΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1965
23 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ 1965
24 ΠΕΡΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ 1965
25 Η ΔΕ ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ 1965
26 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ... 1966
27 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΩΛΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΤΑ) 1966
28 ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ (Η) 1966
29 ΕΙΣΠΡΑΚΤΩΡ 007 1966
30 ΚΟΡΗ ΜΟΥ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΡΙΑ (Η) 1966
31 ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 1967
32 ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΤΣΕ ΦΡΟΝΙΜΑ 1967
33 ΧΑΡΤΟΡΙΧΤΡΑ (Η) 1967
34 ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΑΣΤΕΡΙ (ΤΟ) 1967
35 ΣΑΠΙΛΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ 1967
36 ΓΕΡΟΝΤΟΚΟΡΟΣ (Ο) 1967
37 ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ (Η) 1968
38 ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ (ΤΟ) 1968
39 ΡΩΜΗΟΣ ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ (Ο) 1968
40 ΣΑΤΡΑΠΗΣ (Ο) 1968
41 ΣΤΡΙΓΓΛΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΡΝΑΚΙ (Ο) 1968
42 ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ (Η) 1969
43 ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ (ΤΟ) 1969
44 ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ (ΤΟ) 1969
45 ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ 1970
46 ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ 1971
47 ΑΓΑΠΗΣΑ ΜΙΑ... ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ 1971
48 ΑΓΑΘΙΑΡΗΣ ΚΑΙ Η ΑΤΣΙΔΑ (Ο) 1971
49 ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (Ο) 1971
50 ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ '21. ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ 1971
51 ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΝΑ (Η) 1971
52 ΥΠΟΒΡΥΧΙΟN: ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ 1971
53 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 1971
54 ΚΡΕΒΒΑΤΟΜΟΥΡΜΟΥΡΑ 1971
55 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΣΠΑΓΕ ΠΛΑΚΑ ! (Ο) 1972
56 ΑΠ' Τ' ΑΛΩΝΙΑ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ 1972
57 7 ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΜΟΥ 1972
58 ΕΡΩΤΙΑΡΗΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ 1972
59 ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 1972
60 ΥΒ!... ΥΒ!... 1972
61 ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΛΟΣ... ΤΡΕΛΛΟΣ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΗΣ 1973
62 ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ (Ο) 1979
63 ΤΑΞΕΙΔΙ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ 1979
64 ΙΔΟΥ Η ΜΗΛΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ 1979
65 ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 1910 - 1927 1980
66 ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 1982
67 ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ 1984
68 ΜΑΝΙΑ 1985
69 ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ 1989
70 ΑΣΠΡΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 1993


Πηγές ethnos.gr,tainiothiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου